Donează plasmă.
Salvează vieți.

Donarea de plasmă poate salva vieți în cazul unor afecțiuni grave.
În contextul actual COVID-19, fiecare persoană vindecată înseamnă o șansă de supraviețuire pentru alți pacienți infectați.

Alege să donezi și salvează o viață.

De ce să donezi

Acum mai mult decât oricând poți fi tu salvatorul unui alt român. Transformă lupta ta cu virusul într-o șansă în plus la viață pentru un pacient aflat pe patul de spital.

Reușita ta în fața coronavirus poate ajuta la salvarea altor vieți.

Dacă ai fost deja infectat cu COVID-19, sistemul tău imunitar a creat o serie de anticorpi pentru a-l combate. După vindecare, ei se găsesc în continuare în plasma convalescentă. Poți alege să devii donator, transferând astfel acești anticorpi unei persoane care se luptă să supraviețuiască. Oferindu-i această protecție imediată, șansele lui de a învinge virusul sunt semnificativ mai mari.

Chiar dacă suntem distanțați, doar împreună suntem mai puternici în fața uneia dintre cele mai mari amenințări ale vremurilor noastre. Nu fi indiferent. Salvează o viață.

Cine poate dona

Dacă întrunești condițiile pentru donarea de sânge, poți deveni și donator de plasmă.

Condițiile de donare

Iar dacă ai suferit deja de o infecție cu noul coronavirus și te-ai vindecat, plasma ta poate ajuta la salvarea altor vieți. Trebuie doar să respecți condițiile suplimentare de donare pentru a fi admis ca donator vindecat de COVID-19:

  • Să semnezi consimțământul informat pentru intrarea în procedura de selecție pentru donarea de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total și pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date națională și europeană;
  • Să prezinți documente care să ateste istoricul tău de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii;
  • Să te încadrezi în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
  • Să respecți intervalul de cel puțin 14 zile dintre două donări de plasmă succesive.

Cum donezi

Fii supererou, la fel cum ai fost în fața virusului, și salvează încă un român. E simplu!

Pentru donarea de plasmă există două modalități, ambele sub supraveghere medicală atentă. Indiferent pe care o alegi, ajutorul tău poate face diferența pentru ca numărul pacienților vindecați să crească.

A. Donarea clasică de sânge

La donarea de sânge total sunt separate cele trei componente principale ale sale: plasma, celulele roșii și trombocitele. Astfel ele pot fi transfuzate mai multor pacienți cu nevoi diferite.

  • Cantitate recoltată: 200ml de plasmă, echivalentul unei treimi din doza terapeutică necesară pentru un pacient.

B. Plasmafereza

Cu ajutorul unui aparat specializat se obțin cantități mai mari de plasmă fără anemierea donatorului. Astfel, o oră din timpul tău poate salva un alt român.

  • Cantitate recoltată: 600ml de plasmă, echivalentul dozei terapeutice pentru un pacient.
  • Intervalul dintre două donări de plasmă prin afereză: 2 săptămâni
    Intervalul dintre o sedință de plasmafereza și o donare de sânge total: 4 săptămâni
    Intervalul dintre o donare de sange total și o sedință de plasmafereza: o luna

Unde donezi

Poți dona plasmă în toate centrele de transfuzii autorizate din România.

Găsește un centru